Stadsgas, gasbel, gasvrij

Basisscholen Meppel
Groep 7
2017/2018

In de les plus bijbehorende workshop leren leerlingen over de verandering en continuÔteit in de energievraagstukken van de Meppeler samenleving van vroeger, nu en de toekomst.

Erfgoedles

De Gasfabriek is al meer dan 150 jaar een beeldbepalend gebouw in het stadsbeeld van Meppel. De geschiedenis van het gebouw gaat terug naar het midden van de 19e eeuw als Meppel aan de vooravond staat van een vlotte industrialisering. En dat vreet energie.Leerlingen krijgen les op locatie op de Gasfabriek. Het gas dat hier vroeger werd gemaakt, is niet hetzelfde gas dat we nu gebruiken. In 1955 ging Meppel over op aardgas en verloor de fabriek haar functie. Die overschakeling was een enorme operatie in Meppel. Ook in Meppel gebruikt nu iedereen aardgas. De gasbel uit Slochteren (1959) wordt wel de kurk genoemd waar de Nederlandse economie en welvaart op drijft. Maar, in de wijk Nieuwveense Landen wordt gasvrij gebouwd. De volgende generatie staat opnieuw voor een grote omschakeling. In de les reflecteren leerlingen op onze veranderende energiebehoefte en de vorige en toekomstige energietransities.

Tijdsduur : 50 minuten
Locatie : Gasfabriek
Planning : jan/febr 2018

Workshop

De techniek staat niet stil. De industriŽle revolutie is het startpunt van een evolutie van techniek. Leerlingen gaan na deze erfgoedles een techniekworkshop doen op Dingstede. Ze doen daar proefjes onder begeleiding en volgen de ontwikkeling van energie uit gas, achtereenvolgens lichtgas uit cokes, aardgas en biogas.

Tijdsduur : 50 minuten
Locatie : Dingstede technieklokaal
Planning : jan/febr 2018

Lesmateriaal

Geschikt om voor/na deze erfgoedles de eigen lessen WereldoriŽntatie te Ďvermeppelení, te verdiepen/verbreden of als onderlegger te gebruiken voor projectlessen. In elk canonvenster staan educatieve teksten en opdrachten voor leerlingen, en er-op-uittips. Gasfabriek Stookt op gas! Geeft inzicht in inzicht in de functie en werking van de Gasfabriek in Meppel en de rol die deze fabriek speelt in de industrialisering van Meppel. Beschikbaar per 1 januari 2018.